EasyRino

EasyRino projekat je zamišljen sa idejom da korisnicima RINO portala Ministarstva finansija, Uprave za trezor u javnom sektoru omogući jeftiniji, pouzdaniji i jednostavniji rad sa portalom.

Do sada je jedini način generisanja XML naloga za zaduženje i razduženje bio Excel dokument sa makroima. Iako sistem funkcioniše bez većih problema, postojeći sistem nije bez određenih nedostataka:

 • Korisnik na svom računaru mora da poseduje Microsoft Excel, što je zahtevalo kupovinu skupog Office paketa. Bez MS Excel aplikacije nije moguće raditi sa RINO Excel obrascem. LibreOffice i OpenOffice ne rade sa pomenutim obrascem zbog drugačije implementacije VBA sistema i makroa.
 • Potrebno je podesiti Excel na specifičan način (da prihvata pokretanje nepotpisanih makroa i mala sigurnost u radu sa makroima). Takvo podešavanje je moguće zloupotrebiti od strane zlonamernih dokumenata koje u sebi sadrže makro viruse koji potencijalno mogu da nanesu štetu korisniku.
 • Korisnik mora da vodi računa kako unosi podatke u samoj tabeli kako se Excel obrazac ne bi “pokvario” (najčeće se “kvarilo” formatiranje specifične kolone ćelija unutar obrasca). Doduše “problem” sa obrascem se rešavao ponovnim skidanjem Excel obrasca sa RINO portala.

EasyRino svojim mogućnostima može u potpunosti da zameni postojeći RINO Excel obrazac. Pored toga on poseduje sledeće prednosti:

 • Da bi EasyRino funkcionisao, potrebno je posedovati makar Windows 7 i .NET Framework 4.5.
 • Nezavistan od Microsoft Office paketa. Korisnici budžetskih sredstava ne moraju da kupuju skupe licence za MS Office i time mogu uštedeti značajna novčana sredstva.
 • Program je jako mali i veoma “nežan” prilikom korišćenja resursa računara.
 • Jednostavan za korišćenje. Svako ko je radio sa postojećim RINO Excel obrascem će samo pogledom na prozor programa znati šta treba da radi. U uputstvu su date razlike izmedju EasyRino programa i RINO Excel obrasca.
 • Open-source rešenje koje može svako da unapredi i poboljša ako želi.
 • Program je besplatan za korišćenje.

Hardverski zahtevi programa su minimalni tako da su njegovi zahtevi u stvari zahtevi operativnog sistema koji je instaliran na Vašem računaru.

Softverski zahtevi su sledeći:

 • Microsoft Windows 7 ili noviji operativni sistem
 • Microsoft .NET Framework 4.5 ili noviji
 • 10 MB mesta na Vašem disku

Instalacija EasyRino programa je jednostavna. Skinite instalacioni program, prihvatite licencu, idete standardnom rutinom (Next, Next, Next) dok ne kliknete na dugme Finish pri kraju instalacije. U instalacionoj arhivi se nalazi uputstvo (na četiri strane) koje je preporučljivo pročitati. Do uputstva dolazite tako što kliknete na dugme Start, All programs, EasyRino i kliknete na EasyRino uputstvo.

VAŽNO: Pre samog rada sa programom, podesite Vaš JBBK broj u programu. To se radi samo jedan put za svaku verziju programa koju instalirate na Vašem računaru. Za više informacija pogledajte uputstvo.

VAŽNO: Kao decimalni separator koristi se tačka, a ne zarez. Takođe ne razdvajajte hiljade sa tačkama, već samo upišite broj bez dodatnog formatiranja istog. O ovome vodite računa prilikom unosa iznosa! Za više informacija pogledajte uputstvo.

VAŽNA NAPOMENA: Program je moguće “naterati” da funkcioniše na Windows XP ili Vista operativnom sistemu, ali to nije preporučljivo. Prilikom rada EasyRino programa na tako starim operativnim sistemima i starom .NET Framework-u 4, moguće je da će program više grešiti (naročito pri “tumačenju” unetih iznosa) zbog različitog tumačenja regionalnih podešavanja na tim sistemima. Instalacioni program će odbiti instalaciju na računarima sa ovim starim operativnim sistemima.

Ako baš želite da pokrenete EasyRino na takvim računarima, skinite ZIP arhivu, otpakujte je i pokrenite izvršni fajl. Ali to nije preporučljivo. Na Vama je da procenite da li Vam se rizik isplati ili ne.

Nadogradnja/instalacija nove verzije: Instalacija nove verzije je jednostavna. Deinstalirajte staru preko “Add/remove programs” ili “Change or remove a program” opcije iz Control panela. Nakon što se deinstalacija završi, instalirajte noviju verziju postupkom koji je naveden u tekstu gore. Pokrenite EasyRino program, ponovo podesite Vaš JBBK. To je sve. Srećan rad.

Trenutno aktuelna verzija je: 1.0 Release candidate 2

Download EasyRino